×

Transitions

Botsvriendelijk wegmeubilair

Projectfoto als achtergrond

Voor Rijkswaterstaat hebben we de ontwikkelingen van botsvriendelijk wegmeubilair in kaart gebracht, om zo bij te kunnen dragen aan een ‘lege’ en botsvriendelijke berm met minder geleiderails.

DOELSTELLING

Als onderdeel van het deelproject ‘Wegbeeld van de toekomst’ heeft Rijkswaterstaat als doelstelling om de hoeveelheid geleiderail in het areaal te verminderen. Kansen hiervoor liggen in eerste instantie bij het verminderen van de hoeveelheid geleiderail rond wegmeubilair in de zijberm, zoals portalen, (bord)palen en faunarasters. Hiervoor was behoefte aan een overzicht van botsvriendelijke alternatieven voor dit wegmeubilair, om bij te dragen aan de vermindering van geleiderails.

OPLOSSING

Aan de hand van een marktverkenning, waarin ook interviews met Rijkswaterstaat, aannemers en leveranciers van wegmeubilair werden meegenomen, is een marktconsultatie gehouden. De uitkomsten hiervan worden gebruikt als startpunt voor de transitie naar een ‘lege’ en botsvriendelijke berm.

RESULTAAT

Uit de marktconsultatie volgden specifieke aandachtspunten voor de implementatie van botsvriendelijk wegmeubilair, waar Rijkswaterstaat rekening mee dient te houden met de transitie naar een ‘lege berm’. Deze aandachtspunten volgden uit 3 thema’s: 1) Type goedkeuringen, 2) Richtlijnen en 3) Techniek. Een verslag van de marktconsultatie is hier te vinden.