×

Hindertool

Ben jij een aannemer of projectontwikkelaar en wil je meer inzicht in omgevingshinder? Onze hindertool is speciaal ontwikkeld om een goede prognose te stellen en hinder te beperken door ingebouwde toetsing aan richtlijnen/wet- en regelgeving. Met name geluid en trillingen spelen een rol in de planning en uitvoering van vrijwel alle bouwprojecten. De tool rekent snel verschillende scenario’s door en geeft intuïtieve, visuele resultaten terug. De hindertool is al ingezet met grote infraprojecten en dijkversterkingen met aannemers zoals Heijmans, Besix, Hochtief en Dura Vermeer.

Teamlid Tom

MEER OVER ONZE SOFTWAREPRODUCTEN OF ZIE JE OOK KANSEN VOOR EEN NIEUW PRODUCT?
Neem contact op met Tom van Swinderen.

06 53488670
of stuur een e-mail

DE AANLEIDING

Onze observaties zijn dat het doorrekenen van omgevingshinder kostbaar en arbeidsintensief. Vaak worden er aparte geluid- en trillingsmodellen gebruikt voor de berekening en wordt er geschakeld tussen meerdere adviseurs die mogelijke tegenstrijdigheden veroorzaken. Dit kan lange doorlooptijden veroorzaken en trage afwegingen. Wij geloven erin dat onze hindertool daarvoor de oplossing geeft.

Icoon van Transitie
Icoon van tandwielen
Icoon van pijl

Integraal

  • Harmonie tussen geluid- en trillingsmodel
  • Kortere lijntjes minder betrokkenen = sneller schakelen

Automatisch

  • Benutten van open data = weinig input nodig
  • Automatisch gegenereerd omgevingsmodel

Snel en efficiënt

  • Kortere doorlooptijd voor sterker onderbouwde afwegingen
  • Flexibele input en output afgestemd op casus

DE OPLOSSING

De tool is opgebouwd uit 3 stappen. Als eerste wordt er gevraagd om het intekenen van hinderbronnen. Daarna wordt er gevraagd om het intekenen van de maatregelen. Eventueel kan de planning worden ingevoerd voor de toetsing. Bij stap 2 wordt er automatisch een omgevingsmodel opgebouwd die alle vorige stappen meeneemt. Als omgevingsmodel opgebouwd is, kunnen de scenario’s automatisch worden doorgerekend. Daarna worden de verschillende scenario’s gevisualiseerd. In stap 3 worden de resultaten getoetst. In één oogopslag is er dan te zien of de scenario’s voldoen aan de richtlijnen/wet- en regelgeving.

3 stappen aanpak van de tool

Overzicht van stappen die gebruikt worden om omgevingshinder te berekenen

Het voordeel met de hindertool is dat er snel automatisch meerdere scenario’s worden overwogen om zo tot de beste werkmethode te komen met het minste hinder. Een voorbeeld hiervan is het drukken van heipalen versus trillen. Daarbij worden er ook scenario’s afgewogen waarbij verschillende maatregelen worden gebruikt.

Planningen

Met de hindertool is het ook mogelijk om een planning te maken. Zo wordt het inzichtelijk voor omwonenden wanneer er omgevingshinder verwacht kan worden. Een voorbeeld wordt hieronder weergegeven.

De hindertool vergelijkt verschillende scenario’s.

REFERENTIES

De hindertool wordt veel ingezet voor grote infraprojecten en projecten die gaan over dijkversterkingen. Hier vind je een voorbeeld van een project https://we-boost.nl/wegverbreding-a1-apeldoorn-twello/. Waarbij wij, namens Heijmans, plannen voor risicobeheersing en duurzaamheid hebben geschreven.