Veduro

Veduro is een online softwaretool die ervoor zorgt dat duurzaamheid actief wordt meegenomen door het projectteam in alle fasen van een nieuw te ontwikkelen project in de openbare ruimte.

WAT WE DOEN

Heb jij moeite met het vertalen van je duurzaamheidsambities naar concrete projectambities in de openbare ruimte?  Veduro zorgt ervoor dat duurzaamheid binnen alle aspecten wordt meegenomen op het project. Denk hierbij aan thema’s zoals Circulariteit, CO2-reductie, energiebesparing en klimaatadaptatie. Projectleiders hebben hiermee concrete handvatten om duurzaamheid mee te nemen in een project, of het nou gaat om het realiseren van nieuwe woningbouw, infrastructurele projecten en/of de aanleg van groen binnen de gemeente. Tijdens de verschillende stadia van een project kan worden getoetst in hoeverre de maatregelen gerealiseerd zijn en/of er bijgestuurd dient te worden.

REFERENTIES

Een aantal gemeenten, zoals de gemeente Barneveld en Nissewaard gingen jullie voor.

HOE HET WERKT

Stel je wilt als gemeente een nieuwe brug aanleggen. Het is dan best een uitdaging om te weten welke mogelijkheden er zijn om dit op een duurzame manier te ontwerpen en uit te laten voeren. Waarschijnlijk zijn er door de gemeente een aantal duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd, maar hoe geef je hier in de praktijk nou concrete invulling aan?
Met Veduro wordt beleid echt naar de praktijk gebracht. De tool is zo ingericht dat projectleiders handvatten krijgen om in elke fase ambities te bepalen en concrete maatregelen eraan te koppelen en te blijven monitoren. Een lijst met potentiële maatregelen per thema is al aanwezig, zodat Projectleiders alleen maar hoeven te kiezen wat bij dit project past.

In deze instructievideo geven we je een korte impressie van de online tool.

Onze werkwijze

Binnen de tool werken we met verschillende fases van een project en ambitieniveaus. Wanneer wij starten met een project doorlopen we de volgende stappen met jullie:

Teamlid Myrthe

MEER OVER?
Neem contact op met
Myrthe van Stijn.

Stuur een e-mail

PRAKTIJKVERHAAL – Gemeente Barneveld

Project softwaretool – VEDURO

Aan het woord, Anneloes van der Gun, Adviseur Duurzaamheid – Gemeente Barneveld

Hoe helpt de online tool VEDURO om projecten in de gebouwde omgeving te verduurzamen binnen de gemeente Barneveld?

Stel je voor: je werkt in een omgeving waar elke dag nieuwe kansen worden gecreëerd om de lokale samenleving een stukje beter te maken. Duurzaamheid kan hierbij niet ontbreken! Samen met We-Boost ontwikkelde de gemeente Barneveld een innovatieve methode die de organisatie helpt om haar duurzame ambities waar te maken. Deze tool is niet zomaar een instrument, maar staat symbool voor de toewijding aan een groenere toekomst.

DE TOOL – VEDURO

De tool, ontwikkeld door het programma Duurzaamheid, bepaalt en legt duurzaamheidambities vast vanaf het begin van een project. Deze ambities worden concreet vertaald naar richtlijnen en indicatoren die in elke fase van het project opnieuw worden geëvalueerd.

Anneloes van der Gun, programmaleider Duurzaamheid, legt uit: “De tool wordt vooral gebruikt voor fysieke projecten zoals wegen, bruggen, woningen en landschapsprojecten. Veel projectleiders uit civiele ontwikkelteams waren betrokken bij de ontwikkeling. Het gaat er niet alleen om zo duurzaam mogelijk te werken, maar ook om inzicht te krijgen in waarom een project wel of niet haar duurzaamheidsambities haalt.”

IN DE PRAKTIJK

De digitale tool werk als een webapplicatie en maakt vanaf de start van een project de ambitieniveaus duidelijk. Het toont in één oogopslag op welk niveau de duurzaamheidsambities liggen voor de Barneveldse duurzaamheidsthema’s: energie, mobiliteit, circulaire economie, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Er zijn drie ambitieniveaus: vastgesteld beleid, significante verbetering en maximaal haalbaar.

Elk thema heeft prestatie-indicatoren gebaseerd op beleid, die helpen de ambitieniveaus te bepalen. Het kansenregister in de tool geeft inspiratie voor duurzame maatregelen per thema en geeft zet de concrete tips en tricks voor het project op een rij.

‘De tool leidt tot inspiratie en creativiteit, maar ook tot daadwerkelijke implementatie’

Van der Gun: “Projectteams vullen samen met de adviseur duurzaamheid de tool in, bepalen de ambities en bespreken deze met de opdrachtgever. De ambities worden in elke fase van het project meegenomen en geëvalueerd. Zo ontstaat een totaaloverzicht van waar ambities worden gehaald en waarom wel of niet.”

Paula Valkier, projectleider bij het bouwproject Oldenbarneveldplein, deelt haar ervaring: “De ambitieniveaus zijn bij de aanbesteding meegegeven als richtlijnen. Dit heeft veel creativiteit gegenereerd bij de bedrijven, die met verschillende ideeën rond duurzaamheid kwamen. De tool inspireert en creëert bewustwording vóór het project is begonnen.”

Barneveld als pionier voorbeeld voor andere gemeenten   

De gemeente Barneveld zet in op duurzaamheid en wil als organisatie het goede voorbeeld geven. De tool is een belangrijke stap richting de doelstelling om in 2050 CO2- en energieneutraal te zijn. Een leuk detail: Barneveld loopt met deze tool écht voorop en laat zien op een unieke en creatieve manier te werken aan duurzaamheid. Inmiddels houden ook andere gemeenten de duurzaamheidstool nauwlettend in de gaten.
 
De tool wordt dan wel intern door projectleiders gebruikt, uiteindelijk is het doel veel breder: voor de hele Barneveldse samenleving. Inwoners, ondernemers en partners uit Barneveld profiteren van het feit dat projecten op duurzame wijze worden gerealiseerd.